Home »
Wellicht bent u, net als de auteur van dit stukje, wel zo ongeveer klaar met het Covid 19 virus en de gevolgen daarvan op de gezondheid, samenleving en economie. En met de eindeloze stroom berichtgeving via de diverse nieuwskanalen en sociale media hierover; daarom een kort artikeltje.
Net als vele andere Nederlanders en bedrijfstakken gaat de impact van het coronagebeuren niet aan ons psychologen en dus ook Interselect voorbij. Opdrachtgevers worden voorzichtiger, stellen assessmentonderzoeken wat vaker uit en geven prioriteit aan het zich instellen op de huidige omstandigheden en soms ook op puur overleven. Alhoewel logisch en begrijpelijk is dit voor niemand echt leuk. Maar het biedt – noodgedwongen – wel ruimte voor een pas op de plaats en bezinning.
Goed nieuws is er gelukkig ook. Net als een groot deel van Nederland maakt ook de psychologie steeds meer gebruik van online manieren van (thuis)werken. Testafname is iets wat al jaren, ook door Interselect, wordt toegepast. Maar ook het afnemen van interviews, capaciteitentests en zelfs rollenspelen blijken nu via het web verrassend goed uitvoerbaar. Zowel kandidaten maar ook adviseurs – inclusief ondergetekende – hebben of hadden begrijpelijke twijfels bij de toepasbaarheid en het realiteitsgehalte van online rollenspelen. Dit blijkt in de praktijk evenwel bijzonder mee te vallen. Nee, het is niet zo ‘echt’ als op locatie, maar een werkoverleg, presentatie of een één-op-één-gesprek blijken wel degelijk goed uitvoerbaar. En kan dus relevante informatie opleveren als het gaat om het, letterlijk en figuurlijk, in beeld krijgen van bepaald gedrag van de kandidaat. Ook zelf heb ik hier inmiddels een aantal exercities mee gedaan en was aangenaam verrast om te ervaren dat dit minder kunstmatig is dan het doet vermoeden. Maar ook kandidaten geven na afloop veelal terug dat zij, ondanks de omstandigheden, voldoende bij zichzelf zijn gebleven. En dat ze dus niet voor hun gevoel een online-act hebben opgevoerd.
Uiteraard zijn hier wel enkele voorwaarden aan verbonden. Allereerst moeten natuurlijk de apparatuur en verbinding (camera en geluid) waarmee gewerkt wordt, in orde zijn. Daarnaast is het zaak dat kandidaat (en uiteraard ook de adviseur zelf) in een rustige ruimte zit, waarin hij niet afgeleid en gestoord kan worden. Dus ook: telefoon en smartphone uit of op vliegtuigstand. Als aan deze voorwaarden is voldaan, kan er dus ook af afstand geassesst worden. Dezelfde principes gelden overigens ook voor het afnemen van de cognitieve capaciteitentest. Mits de camera op de kandidaat gericht is (de adviseur moet deze immers wel kunnen ‘controleren’) en de ruimte waarin deze zit rustig is en niet afleidt, blijkt ook dit thuis goed realiseerbaar.
Dit begint inmiddels toch een aardig lang stukje te worden, daarom gaan we richting afronding. Moraal: online-assessments zijn een bruikbaar alternatief voor assessments ‘in het echt’. En zullen in de toekomst dan ook naar verwachting meer en meer ingezet gaan worden; met dank aan het coronavirus…. Blijf gezond allemaal en hopelijk tot ziens binnenkort; ‘live‘ dan wel online!
Arno de Muynck
Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!