Jouw voorbereiding

Een assessment is best spannend; er hangt soms veel vanaf. En je wilt natuurlijk het beste van jezelf laten zien. Het gaat erom dat we tijdens het assessment zien wie jij bent en hoe je onder bepaalde omstandigheden reageert. Ben daarom vooral jezelf, probeer zaken niet geforceerd te sturen of te ‘overcompenseren’. Als je ontspannen en uitgerust aan het assessment begint, heb je al een goede start.

Voorbereiden op de testen
Je ontvangt bij de uitnodiging voor het assessment informatie over de vragenlijsten. Deze kun je vooraf al doornemen. Zo weet je wat je moet doen en kun je je maximaal op de vragenlijsten voorbereiden. De vragenlijsten maak je thuis, voorafgaand aan het assessment.

  • We raden je aan om – voorafgaand aan de cognitieve capaciteitentest – te oefenen met de verschillende onderdelen van de test. Op de websites OEFENTEST, oefenassessment en 123test vind je enkele oefentests.
  • De persoonlijkheidsvragenlijst geeft inzicht in de vijf centrale persoonlijkheidskenmerken en de effecten daarvan op het werkgedrag. Er zijn geen foute antwoorden; de uitslag zegt iets over joúw persoonlijkheid. De vragenlijst geeft inzicht in extraversie, vriendelijkheid, emotionele stabiliteit, ordelijkheid en openheid. De antwoorden op de vragen helpen ons bij het in kaart brengen van de ontwikkelbaarheid van een bepaalde competentie. Bij het invullen is het belangrijk dat je eerlijk antwoordt: zoals je echt bent en niet hoe je wilt zijn. Denk daarbij niet te lang na en geef de reactie die je als eerste passend vindt. Je ziet steeds een uitspraak, waarbij we je vragen in welke mate je deze op jezelf van toepassing vindt. Vul als ‘voorproefje’ onze quickscan in.

Het interview
Dit criteriumgerichte interview met de assessmentpsycholoog duurt meestal een uur. In dit interview stellen we op een gestructureerde manier vragen over specifiek gedrag. Je vertelt meer over wie je bent en over jouw loopbaan. De assessmentpsycholoog vraagt je om voorbeelden te geven van de – voor de functie – relevante competenties. Het interview is erop gericht om inzicht te krijgen in concreet gedrag bij concrete situaties. Je kunt van tevoren alvast nadenken in welke situatie(s) jouw sterke punten en valkuilen zichtbaar worden.

Praktijksimulaties
Afhankelijk van het programma neem je op de assessmentdag deel aan 1 of 2 praktijksimulaties. Je krijgt op de dag van het assessment een casus op papier die je dan kunt voorbereiden. Je hoeft je van tevoren dus niet voor te bereiden op een praktijksimulatie. Vervolgens gaat een professionele rollenspeler het gesprek met je aan. De assessmentpsycholoog is als observator aanwezig. De rollenspeler in de simulatie is een adviseur, die getraind is om zodanig te reageren dat functierelevant gedrag wordt opgeroepen. Het doel is om jou als kandidaat uit te dagen om te laten zien wat je kunt. Na afloop evalueert de assessmentpsycholoog de praktijksimulaties met je. Dit geeft de assessmentpsycholoog een beeld van jouw zelfinzicht. De assessmentpsycholoog betrekt ook de feedback van de tegenspelers over het verloop van de praktijksimulatie.

 
Meer weten over onze assessments? Lees hier meer over de verschillende mogelijkheden.
 

 

Ga terug naar: Informatie voor de kandidaat

Doe nu de quickscan

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×