Hoe bereid ik mij voor

Een assessment is best spannend, er hangt soms veel vanaf. U wilt het beste van uzelf laten zien. Probeer tijdens het assessment uzelf te zijn, probeer niet te sturen of ga niet ‘overcompenseren’. Het is wel belangrijk dat u fris en uitgerust bent.

Voorbereiden op de testen.
U ontvangt bij de uitnodiging voor het assessment voor iedere test een brochure die u vooraf kunt doornemen, zodat u weet wat u moet doen en u zich maximaal op de vragenlijsten kunt voorbereiden. De meeste testen maakt u thuis voorafgaand aan het assessment.

  • Voorafgaand aan de cognitieve capaciteitentest raden we u aan om te oefenen met de verschillende onderdelen van de test. Hiervoor kunt u een kijkje nemen op de websites  OEFENTESToefenassessment of 123test. Tijdens het assessment op locatie maakt u nog een korte controletest die de validiteit van de afname thuis toetst.
  • De persoonlijkheidsvragenlijst geeft inzicht in de vijf centrale persoonlijkheidskenmerken en de effecten daarvan op het werkgedrag. Het helpt bij het in kaart brengen van de ontwikkelbaarheid van een bepaalde competentie. Er zijn geen foute antwoorden, de uitslag zegt iets over úw persoonlijkheid. Bij deze vragenlijst is het belangrijk dat u naar waarheid antwoord geeft, zoals u vindt dat u echt bent, in plaats van wie u zou willen zijn. Denk daarbij niet te lang na en geef de reactie die u als eerste passend vindt. U krijgt telkens een uitspraak aangeboden waarvan u gevraagd wordt aan te geven in welke mate u deze op u zelf van toepassing acht.

Het interview
Dit criteriumgerichte interview duurt meestal een uur. Hierin kunt u meer vertellen over wie u bent en over uw loopbaan. De assessor zal u vragen om voorbeelden te noemen van de relevante competenties. De methode is erop gericht om concreet gedrag in concrete situaties boven tafel te krijgen. U kunt hier van tevoren alvast over nadenken en in welke situatie uw sterke punten en valkuilen zichtbaar worden.

Rollenspelen
Afhankelijk van het programma neemt u deel aan 1 of 2 gesprekssimulaties krijgen op de assessmentdag. U krijgt pas op de dag van het assessment een case op papier welke u dan kunt voorbereiden, waarna u met een acteur het gesprek aangaat. De assessmentconsultant is als observator aanwezig. De acteur in een dergelijke simulatie is een adviseur, die er in getraind is zodanig te acteren dat functierelevant gedrag wordt opgeroepen. U als kandidaat wordt daardoor uitgedaagd om uw kunnen te laten zien. Ook evalueert de assessmentconsultant na afloop van de gesprekssimulaties de simulatie met u. Hierdoor krijgt de assessmentconsultant een beeld van uw zelfinzicht. U hoeft zich van tevoren dus niet voor te bereiden op een rollenspel.

Ga terug naar: Informatie voor de kandidaat

Doe nu de quickscan

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×