Blog Simon: Cognitieve capaciteiten

Blog Simon: Cognitieve capaciteiten

Vanochtend bij een grote onderwijsinstelling in het Westen geweest. Wij hebben voor deze instelling veel onderwijsmanagers onderzocht tijdens selectie- en of ontwikkelassessments. Maar, zo bespraken we dat vanmorgen, wat zijn nou onze toppertjes? Van welke managers kunnen we nu zeggen dat ze heel goed functioneren binnen onze organisatie? Tja, waar let je dan op? Zijn dat de onderwijsresultaten, is dat de beperkte voortijdige uitstroom van studenten, of juist van medewerkers, zijn dat de mensen die kunnen werken met het hun toegekende (beperkte) budget? Nou, zo bleek uit het gesprek, het gaat om een veelheid van dergelijke factoren, ook nog eens aangevuld met; een goede inspirator zijn, iemand met draagvlak in het team, goede communicator naar ‘buiten’,….

Hebben jullie zulke mensen op deze school? Oh jazeker. Wat hebben deze mensen gemeen met elkaar? Wat blijkt? Als je de assessmentrapporten naast elkaar legt, zie je dat zij vrijwel allemaal bovengemiddeld scoren op de cognitieve testen. De ‘snapsnelheid’ is kennelijk een hele bepalende factor.  Maar ook als je kijkt naar persoonlijkheidskenmerken is daar wel een rode draad zichtbaar, maar de verschillen zijn daar wel wat groter: Stevigheid, extravert, openstaan voor nieuwe zaken, de confrontatie aan durven gaan wanneer dit nodig is en ook nog eens redelijk gestructureerd zijn. Dit geldt natuurlijk voor veel organisaties en veel managers. En tegelijkertijd  heeft een organisatie ook veel baat bij voldoende diversiteit, ook onder managers.

Wat dit betekent voor deze onderwijsorganisatie? Nou, het betekent in ieder geval dat de cognitieve testen belangrijk zijn en blijven bij het selecteren van managers. Dus een bovengemiddelde score op de cognitieve test  zorgt er bij deze klant voor, dat de kandidaat meer kans maakt op een positief selectie-advies.

Doe nu de quickscan

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×